Яготинсько-Згурівське благочиння > Події > Служіння. Новини > Перша річниця Свято-Пантелеймонівського храму м. Яготин

Перша річниця Свято-Пантелеймонівського храму м. Яготин

02 10 2012

30 вересня, з благословення Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, вікарій Київської Митрополії архієпископ Яготинський Серафим відвідав Свято-Пантелеймонівський храм м.Яготин.  Минув один рік з того часу як Високопреосвященнійший Серафим архієпископ Яготинський, звершив чин освячення церкви Свяого Великомученика і Цілителя Пантелеімона (17 вересня 2011 року). Саме тому на запрошення настоятеля храму прот. Рустіка Романія владика Серафим прибув сюди, щоб очолити Божественну Літургію та розділити радість свята.
В цей знаменний день, відзначаючи першу річницю освячення, храм був наповнений людьми, адже для кожного жителя Яготина він є особливим, оскільки нарешті здійснилася їх давня мрія. У Яготині постав храм, котрий не лише об’єднав православних христян краю, а ще й милує око у центрі міста.

Перед причастям владика Серафим звернувся до прихожан із словами повчання у котрих наголосив: «Храм Божий… Сама думка про нього викликає до життя найвищі і святі почуття. В храмі душа православного християнина наповнюється живою вірою, міцною надією та невичерпною любов’ю до Бога, бо храм для нього — святе святих, таємниче місце зворушливих молитов, глибоких духовних переживань.
Путь віруючої людини до Бога пролягає через храм та його святині. Від непам’ятних часів віруюча людина усвідомила потребу в храмі. В ньому вона приносила жертви й молитви Богові, духовно єдналася з Ним. Місця молитов і богослужінь, як Божественні святині, нічим не були подібні до звичайних людських осель, бо храм — образ небесного на землі. «Храм є дім Божий, хоча й споруджується з неживих речовин, — бо освячується він Божественною благодаттю і священнодійственими молитвами», — повчає преподобний Симеон Солунський.
Храм ніколи не будувався за спонуками зовнішніми, чисто естетичними. Високе призначення храму, його духовність, виражені в богослужінні, святих таїнствах, обрядах, у священних предметах, — це визначає зовнішній вигляд і зміст храму.
Історія храму — це історія Промислу й піклування Божого про людину. «Храм істинного Бога з його святинею, уставами й таїнствами, — говорить митрополит московський Філарет, — не людський винахід, а дійсно Божа побудова».
Християни завжди глибоко усвідомлюють те, що найвищу радість вони відчувають тільки в храмі — місці живого єднання з Божественним Світлом, Правдою і Життям. Тому вони вважають великим для себе щастям і милістю Божою дозвіл перебувати в храмі, поклонитися в ньому Всещедрому Богові щиро й віддано. «Коли б зостатися тут назавжди, коли б можна було не сходити ніколи з цього місця»,— говорить серце щирого богомольця у храмі. Для людини церковної немислиме життя без храму. Вона завжди шукатиме церкву, як джерело живої води, бо віруюча людина має вчинити великий перехід від землі на небо, від смерті до життя, вона ввійде у світ довершених створінь, буде учасницею в торжестві Божественної радості.
Ніде так таємничо близько не сходять люди до Бога і Бог до людей, як у храмі, на місці його особливої Божественної присутності, де Він милостиво сходить до немочі людського єства, скорочує, так би мовити, Свою духовну всюдисущість, щоб усяко навчити віруючих безустанно ходити перед Собою.
Для віруючої людини потрібне світло духовне, а храм — краще училище духовної мудрості. Православний храм можна назвати училищем віри у властивому розумінні, бо в храмі вчать, як спасати душі. Ніде так ясно й піднесено не говориться про потаємне віри й життя, як у храмі. За висловом святого Афанасія Великого, храми — це училища, в яких викладаються знання про Бога й духовне життя.
Щоб зрозуміти священне значення храму в житті віруючої людини, треба цілком увібрати в себе благодатну атмосферу цього воістину святого місця, тоді відкриється перед поглядом християнина світ краси, вічності. Він заповнює його душу, подає їй нові життєві сили, новий життєвий стимул діяльності, піднімає її над світом.

У день річниці цього храму нехай засяє лампада Божественної благодаті і зігріє ваші душі! Бажаю вам духовного перетворення.

Владика подякував усім за спільну молитву єдиною нероздільною сім’єю та привітав усіх присутніх з днем святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

Довідка.
Храм Святого Великомученика і Цілителя Пантелеімона.

Місце для будівництва було освячено у жовтні 2002 року благочинним Яготинським і Згурівським протоієреєм Василієм Богодєєвим, протоієреєм Олегом Наслудовим, ієреєм Георгієм Бойко.
Храм зведений поряд з Яготинською центральною районною лікарнею.

У травні-червні 2006 року збудований купол. 13 січня 2008 року, після тривалого періоду збору коштів і підготовки, було встановлено купол.

Храм відкрито 17 вересня 2011 року.

За рік храм ніби преобразився, відбулись суттєві зміни, викопано церковну криницю, встановлено дитячу площадку, розпочате будівництво церковної дзвінниці, на території храму лунає церковний перезвін, в храмі діє бібліотека з духовною літературою.
За 1 рік наших парафіян побільшало усі потягнулися до світла християнської істини.

Двері нашого храму завжди відкрито! Гостинно запрошуємо Вас та Ваших діточок! Збудуємо храми наших душ разом!

Храм відчинено щоденно: з 8:00 до 12:00. Настоятель протоієрей Рустік Романій.

Велика подяка всім, хто допомагає нашому храму: це жінки-мироносиці які турбуються про чистоту храму, це чоловіки які виконують різну роботу, це голова району В.П. Семеняка та мер міста Н. М. Дзюба які чують наші прохання і надають всіляку допомогу.
Дай Бог Всім здоров’я та Многі літа!

Google Buzz Vkontakte Facebook Twitter Мой мир Livejournal SEO Community Ваау! News2.ru Korica SMI2 Google Bookmarks Digg I.ua Закладки Yandex Linkstore Myscoop Ru-marks Webmarks Ruspace Web-zakladka Zakladok.net Reddit delicious Technorati Slashdot Yahoo My Web БобрДобр.ru Memori.ru МоёМесто.ru Mister Wong